PÖFFi eriprogramm näitab, et suured muutused saavad alguse teadusest

11.-27. novembrini linastub Just Filmi raames eriprogramm Teadus360°, mis toob Tallinna ja Tartu kinosõpradeni põnevad teadusdokumentaalid inimese ja keskkonna teemadel. Eriprogramm linastub Just Filmi ja Eesti Teadusagentuuri koostöös.

Tänavune Teadus360° programm toob vaatajani eriilmelised filmid, mis räägivad sellest kuidas teaduse abil muuta elu planeedil Maa jätkusuutlikuks, kuidas teadusavastused ja teaduspõhisus annab sisu olulistele ja suurtele muutustele. Olgu need siis teadlaste suured ponnistused maa peal või kaugel kosmoses, kus katsetatakse veel laiemale avalikkusele teadmata tehnoloogiat, mis ühel päeval meie igapäeva kasutusse jõuab.

“Selle aastases programmis on lisaks dokumentaalfilmidele ka kavas mängufilm: “Linoleum”, mis on vaatemänguline ja kaasahaarav film, esitades vaatajale olulisi küsimusi ajast ja ruumist ning nende suhtelisusest. Teadusfilmide programm viib vaatajad põnevale rännakule ning siit leiab avastamisrõõmu nii suur kui väike vaataja,” ütles Just Filmi programmijuht Mikk Granström.

Eesti Teadusagentuuri esimees Anu Noorma leiab, et linastuvad filmid võivad anda inspiratsiooni püüelda edasi uute teadmiste poole selleks, et muuta inimkonna tulevikku paremuse poole. “Ühiselt otsime ja leiame kestlikke energialahendusi, säästlikke viise loodusressursside kasutamiseks ja luues sellega kooselamiseks turvalise keskkonna,” ärgitas Noorma.

Sel aastal ootab teadussõpru neli värsket filmi. Dokumentaalfilmid „10 miljardit suud“ (rež: Mona Birch Torbensen, Taani) ning „Õgides end hävingusse“ (rež: Ludovic Brockway, Otto Brockway, Ühendkuningriik) mõtisklevad meie planeedi tuleviku üle. „Imelised lood kosmosest“ (rež: Clare Lewins, USA) jutustab meile loo inimestest, kes on elanud rahvusvahelises kosmosejaamas, kogenud selle ettevõtmise võlu ja valu. Kogupere mängufilm „Linoleum“ (rež: Colin West, USA), mis osaleb ka rahvusvahelises noortefilmide võistlusprogrammis, räägib pereisast, kes pärast ebaõnnestumisi teadussaate juhina, hakkab ellu viima oma kauaaegset unistust: ehitada kosmoselaev ja hakata astronaudiks.

Teadusfilmid juhatab lühikese videotervitusega sisse Eesti Teadusagentuuri juhatuse esimees Anu Noorma. 

Täpsem info ja kava Just Filmi kodulehel.