Loading Üritused

« All Üritused

  • Üritus on toimunud.

ResTA lõpukonverents: Puit ja toit – kõrgema lisandväärtusega tulevik

19. oktoober 2023, 09:30 - 16:30

Konverentsi saab järele vaadata Eesti Teadusagentuuri Youtube kanalis.
Sündmuse pildigalerii

Slaidid on leitavad siit.

***

Eesti Teadusagentuur korraldas 19. oktoobril Lydia hotelli sündmuskeskuses ressursside väärindamise programmi (ResTA) lõpukonverentsi. Üritus jaotati kahte teemaplokki: puit ja toit. 

Puidu ja toidu väärindamisega seotud majandusharudel on eri analüüside põhjal Eestis head väljavaated, arendamaks kõrgema lisandväärtusega tootmist. Paraku oli neid suundi süsteemselt toetav teadustegevus Eestis vähe arendatud. ResTA loodi selleks, et teadusasutused suudaksid ettevõtetele neis valdkondades vajalikku rakenduslikku teadustööd pakkuda ning tekiksid eeldused senisest kõrgema lisandväärtusega toodete ja teenuste sünniks.  

Konverentsi keskmeks on ResTA programmist toetust saanud 16 projekti. Koos projektijuhtidega teeme põgusa tagasivaate kolme aasta tööle. Analüüsime ellu viidud projektide olulisust (ootused vs tegelikkus), ettevõtluse ja teaduse koostöö arengut ja tuleviku võimalusi ning anname soovitusi uuele peagi algavale programmile. Lisaks projektijuhtidele on esindatud ka teised valdkonnaeksperdid – ettevõtjad ja riigi esindajad -kes annavad aimu riigi ja ettevõtete ootustest. Muu hulgas ka sellest, kuidas tõhustada teadlaste ja ettevõtete vahelist koostööd, et sünniksid uued teadmusmahukad lahendused nii riigile kui uued ärivõimalused ettevõtlussektorile. 

Konverentsi peaesinejana tegi ettekande Soome iduettevõtte Solar Foods tehnoloogiajuht (CTO) ja kaasasutaja Juha-Pekka Pitkänen. Ettevõte toodab elektrist, veest ja õhust valgurikast toitu.

Üritust modereeris kommunikatsiooniekspert Urmas Vaino.

 

PÄEVAKAVA 

AEG  TEEMA, ESINEJA 
09:30  Registreerumine ja tervituskohv 
10:00  Sissejuhatus. Päevajuht Urmas Vaino, kommunikatsiooniekspert 
10:05  “Food out of electricity and CO2” Juha-Pekka Pitkänen, Solar Foods tehnoloogiajuht (CTO) ja kaasasutaja (ettekanne inglise keeles) 
I Plokk  TOIT 
11:05  Teisese toorme väärindamine (video) 
11:10  Reet Mändar, Tartu Ülikool
RESTA21 “Hapu vadaku väärindamine kõrge lisandväärtusega funktsionaalseteks toidutoodeteks” 
11:20  Toidule lisandväärtuse andmine (video) 
11:25  Reelika Rätsep, Eesti Maaülikool
RESTA14 “Taimsete tootmisjääkide bioaktiivsete komponentide kasutamine loomsete toiduainete säilivuse ja tervislikkuse suurendamiseks või loomsete toitude väärindamiseks (TAIMLOOMTOIT)” 
11:35  Toidu ohtutus / säilitamine (video) 
11:40  Epp Songisepp, BioCC
RESTA24 “Kaasaegse, interdistsiplinaarse kuluefektiivse toiduohutuse ja toidu kvaliteedi seireprogrammi disainimine toidutööstustele”  
11:50  ARUTELUPANEEL “ResTA projektide õnnestumised, väljakutsed ning edasised sammud”
Ivar Järving, TalTech
Toomas Paalme, TalTech
Tiina Kriščiunaite, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Merle Rätsep, BioCC
Evelin Loit, Eesti Maaülikool 
12:35  LÕUNA 
13:35  ARUTELUPANEEL “Toidu väärindamise tagamaadest ja tulevikupilt”
Jekaterina Kazantseva, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus
Petri-Jaan Lahtvee, ÄIO kaasasutaja
Ülo Kivine, Nordic Milk juhatuse liige
Madis Pärtel, põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler
II Plokk  PUIT 
14:20  Puidukomponentide väärindamine (video) 
14:25  Lauri Vares, Tartu Ülikool
RESTA7 “Lignotselluloosse biomassi keemiline konverteerimine monomeerideks ja polümeriseerimine kõrgtehnoloogilisteks polümeerideks” 
14:35  Siim Salmar, Tartu Ülikool 
RESTA22 “Ligniini keemilise ja ensümaatilise väärindamise tehnoloogiad: ligniinist ja sellest eraldatud fenoolsetest fragmentidest arendatavad tooted – materjalide sünteesiks kasutatavad algühendid, vaigud, liimid, õlid, plastikud, ehitusmaterjalid” 
14:45  Puidumassile lisandväärtuse andmine (video) 
14:50  Timo Kikas, EMÜ
RESTA5 “Termokeemiliste väärindamis-ja biorafineerimistehnoloogiate arendamine ja optimeerimine teise ja kolmanda põlvkonna biokemikaalide tootmiseks lignotselluloossest materjalist” 
15:00  Andres Krumme, TalTech
RESTA10 “Tselluloosi keemiline väärindamine ioonsete vedelike keskkonnas” 
15:10  ARUTELUPANEEL “Puidu väärindamise tagamaadest ja tulevikupilt”
Kaspar Valgepea, Tartu Ülikool
Tiit Lukk, TalTech
Rait Kivi, Tartu Ülikool
Gert Preegel, müügiinsener ettevõttes Fibenol 

15:55  Hella Lood, teadus- ja arendustegevuse sihttoetuste valdkonna juht, ETAG
Tulevikuplaanid ja konverentsi kokkuvõte
16:10  Pidulik vastuvõtt 

ResTA programm loodi 2020. aastal, mille uuringu valdkonnad hõlmasid lisaks puidule ja toidule ka maapõueressursse. Arendatavad valdkonnad aitasid ühises koostöös välja valida nii ministeeriumid, riigiasutused, erialaliidud, ettevõtted kui ülikoolid. Kokku rahastati 20 projekti, millest 4 oli suunatud maavarade valdkonda, 9 toidu- ja 7 puiduvaldkonda. 

ResTA tegevustega saab tutvuda SIIN.

Lisainfo:
Kiiri Lättekivi
teaduskommunikatsiooni vanemspetsialist
kiiri.lattekivi@etag.ee

 

Täpsem info

Kuupäev:
19. oktoober 2023
Aeg:
09:30 - 16:30

Korraldaja

  • Eesti Teadusagentuur

Toimumiskoht

Lydia hotelli sündmuskeskus
Ülikooli 14
Tartu, 51003 Eesti
+ Google Map