- Üritus on toimunud.
ResTA lõpukonverents: Puit ja toit – kõrgema lisandväärtusega tulevik
19. oktoober 2023, 09:30 - 16:30
Konverentsi saab järele vaadata Eesti Teadusagentuuri Youtube kanalis.
Sündmuse pildigalerii
Slaidid on leitavad siit.
***
Eesti Teadusagentuur korraldas 19. oktoobril Lydia hotelli sündmuskeskuses ressursside väärindamise programmi (ResTA) lõpukonverentsi. Üritus jaotati kahte teemaplokki: puit ja toit.
Puidu ja toidu väärindamisega seotud majandusharudel on eri analüüside põhjal Eestis head väljavaated, arendamaks kõrgema lisandväärtusega tootmist. Paraku oli neid suundi süsteemselt toetav teadustegevus Eestis vähe arendatud. ResTA loodi selleks, et teadusasutused suudaksid ettevõtetele neis valdkondades vajalikku rakenduslikku teadustööd pakkuda ning tekiksid eeldused senisest kõrgema lisandväärtusega toodete ja teenuste sünniks.
Konverentsi keskmeks on ResTA programmist toetust saanud 16 projekti. Koos projektijuhtidega teeme põgusa tagasivaate kolme aasta tööle. Analüüsime ellu viidud projektide olulisust (ootused vs tegelikkus), ettevõtluse ja teaduse koostöö arengut ja tuleviku võimalusi ning anname soovitusi uuele peagi algavale programmile. Lisaks projektijuhtidele on esindatud ka teised valdkonnaeksperdid – ettevõtjad ja riigi esindajad -kes annavad aimu riigi ja ettevõtete ootustest. Muu hulgas ka sellest, kuidas tõhustada teadlaste ja ettevõtete vahelist koostööd, et sünniksid uued teadmusmahukad lahendused nii riigile kui uued ärivõimalused ettevõtlussektorile.
Konverentsi peaesinejana tegi ettekande Soome iduettevõtte Solar Foods tehnoloogiajuht (CTO) ja kaasasutaja Juha-Pekka Pitkänen. Ettevõte toodab elektrist, veest ja õhust valgurikast toitu.
Üritust modereeris kommunikatsiooniekspert Urmas Vaino.
PÄEVAKAVA
AEG | TEEMA, ESINEJA |
09:30 | Registreerumine ja tervituskohv |
10:00 | Sissejuhatus. Päevajuht Urmas Vaino, kommunikatsiooniekspert |
10:05 | “Food out of electricity and CO2” Juha-Pekka Pitkänen, Solar Foods tehnoloogiajuht (CTO) ja kaasasutaja (ettekanne inglise keeles) |
I Plokk | TOIT |
11:05 | Teisese toorme väärindamine (video) |
11:10 | Reet Mändar, Tartu Ülikool RESTA21 “Hapu vadaku väärindamine kõrge lisandväärtusega funktsionaalseteks toidutoodeteks” |
11:20 | Toidule lisandväärtuse andmine (video) |
11:25 | Reelika Rätsep, Eesti Maaülikool RESTA14 “Taimsete tootmisjääkide bioaktiivsete komponentide kasutamine loomsete toiduainete säilivuse ja tervislikkuse suurendamiseks või loomsete toitude väärindamiseks (TAIMLOOMTOIT)” |
11:35 | Toidu ohtutus / säilitamine (video) |
11:40 | Epp Songisepp, BioCC RESTA24 “Kaasaegse, interdistsiplinaarse kuluefektiivse toiduohutuse ja toidu kvaliteedi seireprogrammi disainimine toidutööstustele” |
11:50 | ARUTELUPANEEL “ResTA projektide õnnestumised, väljakutsed ning edasised sammud” Ivar Järving, TalTech Toomas Paalme, TalTech Tiina Kriščiunaite, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus Merle Rätsep, BioCC Evelin Loit, Eesti Maaülikool |
12:35 | LÕUNA |
13:35 | ARUTELUPANEEL “Toidu väärindamise tagamaadest ja tulevikupilt” Jekaterina Kazantseva, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus Petri-Jaan Lahtvee, ÄIO kaasasutaja Ülo Kivine, Nordic Milk juhatuse liige Madis Pärtel, põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler |
II Plokk | PUIT |
14:20 | Puidukomponentide väärindamine (video) |
14:25 | Lauri Vares, Tartu Ülikool RESTA7 “Lignotselluloosse biomassi keemiline konverteerimine monomeerideks ja polümeriseerimine kõrgtehnoloogilisteks polümeerideks” |
14:35 | Siim Salmar, Tartu Ülikool RESTA22 “Ligniini keemilise ja ensümaatilise väärindamise tehnoloogiad: ligniinist ja sellest eraldatud fenoolsetest fragmentidest arendatavad tooted – materjalide sünteesiks kasutatavad algühendid, vaigud, liimid, õlid, plastikud, ehitusmaterjalid” |
14:45 | Puidumassile lisandväärtuse andmine (video) |
14:50 | Timo Kikas, EMÜ RESTA5 “Termokeemiliste väärindamis-ja biorafineerimistehnoloogiate arendamine ja optimeerimine teise ja kolmanda põlvkonna biokemikaalide tootmiseks lignotselluloossest materjalist” |
15:00 | Andres Krumme, TalTech RESTA10 “Tselluloosi keemiline väärindamine ioonsete vedelike keskkonnas” |
15:10 | ARUTELUPANEEL “Puidu väärindamise tagamaadest ja tulevikupilt” Kaspar Valgepea, Tartu Ülikool Tiit Lukk, TalTech Rait Kivi, Tartu Ülikool Gert Preegel, müügiinsener ettevõttes Fibenol |
15:55 | Hella Lood, teadus- ja arendustegevuse sihttoetuste valdkonna juht, ETAG Tulevikuplaanid ja konverentsi kokkuvõte |
16:10 | Pidulik vastuvõtt |
ResTA programm loodi 2020. aastal, mille uuringu valdkonnad hõlmasid lisaks puidule ja toidule ka maapõueressursse. Arendatavad valdkonnad aitasid ühises koostöös välja valida nii ministeeriumid, riigiasutused, erialaliidud, ettevõtted kui ülikoolid. Kokku rahastati 20 projekti, millest 4 oli suunatud maavarade valdkonda, 9 toidu- ja 7 puiduvaldkonda.
ResTA tegevustega saab tutvuda SIIN.
Lisainfo:
Kiiri Lättekivi
teaduskommunikatsiooni vanemspetsialist
kiiri.lattekivi@etag.ee