Noorte teadussaatesse „Rakett Juunior“ saab kandideerida veel kuni 16. oktoobrini

Sel sügisel stardib põhikooliõpilaste teadusvõistlus „Rakett Juunior“, mis Eesti Teadusagentuuri ja Ahhaa teaduskeskuse koostööna jõuab uue aasta alguses Kanal 2 eetrisse neljaosalise teadussaatena. Saatesse registreerimise tähtaega on pikendatud 16. oktoobrini kell 17.00!

Põneva võistluse käigus selgitatakse välja Eesti kõige nutikam kool. „Soovime, et “Rakett Juunior” ei oleks vaid suurte koolide omavaheline võistlus, vaid selle melust saaks osa ka väiksemates kohtades elavad lapsed. Me näeme, et on piirkondi nagu heade mõtete linn Tartu, kust on meile laekunud hulgaliselt sooviavaldusi, kuid on ka neid maakondi, kus konkurents hetkel veel väiksem. Seega tulles vastu õpetajate soovile, otsustasime registreerumise tähtaega 3 päeva võrra pikendada, et kõik huvilised jõuaksid oma tiimid kokku panna ja sooviavaldused meile saata,“ selgitas Eesti Teadusagentuuri teaduskommunikatsiooni osakonna juhataja Annely Allik. „Mina julgustaks kõiki põhikoole saatesse kandideerima, kuna selles võistluses on jõukohast nuputamist kõigile ning kindlasti tuleb sellest lastele meeldejääv ja silmaringi avardav kogemus,“ lisas Allik.

Teadussaates „Rakett Juunior“ astuvad võistlustulle põhikoolide meeskonnad, mis tuleb kokku panna neljanda, viienda ja kuuenda klassi lastest. Selles võistluses ei võistle igaüks enda eest, vaid kuueliikmelisel tiimil tuleb näidata oma teadmisi ja oskusi meeskonnatöös, et viia üheskoos oma kool võidule. Neljaosalises saatesarjas selgitame välja Eesti kõige nutikama kooli, pannes proovile nii võistlejate loogika, humanitaarteadmised kui ka reaalainete taibu.

Tee video sellest, kuidas muna pudelisse panna

Saatesse kandideerimiseks tuleb esmalt kokku panna oma kooli meeskond (kaks last 4. klassist, 5. klassist ja 6. klassist) ning seejärel teha üheskoos lühivideo muna pudelisse panemisest, kus näitate oma tiimi nutikust, koostööoskust ja meeskonnavaimu. „Võistlusele kandideerimine on väga lihtne – vaja on kuut last, ägedat õpetajat ja umbes ühte tundi, et üheskoos lühike videoklipp valmis filmida. Muna pudelisse ajamiseks ei ole vaja erioskusi – selleks on mitmeid eri viise ja üks ei ole õigem kui teine, pigem soovime videos näha laste julget pealehakkamist ja head meeskonnavaimu,“ kinnitab Ahhaa teaduskeskuse juhatuse esimees Andres Juur. „Täpselt samad omadused – loogiline mõtlemine, koostööoskus ja julgus on olulised ka „Rakett Juuniori“ võistlusel, kus ühendame koolipingis õpitu reaalse eluga ning ootame ülesannete lahendamisel loovat lähenemist,“ lisab Juur.

Registreerimine kestab kuni 16. oktoobrini kell 17.00 aadressil www.rakettjuunior.ee.

Võistluse patrooniks on kosmoseteadlane ja tunnustatud teaduse populariseerija akadeemik Ene Ergma. Võidumeeskonnale ja nende kahele õpetajale on auhinnaks lennureis ühte Euroopa silmapaistvasse teaduskeskusesse – kõik kulud kaetud. Lisaks ootavad võistlusel osalejaid ees mitmed eriauhinnad.

Jooksvat infot võistlusele registreerumise ja saate valmimise kohta leiad Rakett Juuniori Facebooki lehelt, Instagramist ja TikToki kanalist.

Olulised kuupäevad:

  • Registreerumine võistlusele kestab kuni 16. oktoobrini kell 17.00.
  • Maakondlikesse võistlusvoorudesse edasipääsejad selguvad hiljemalt 19. oktoobril 2024.
  • Maakondlikud võistlusvoorud toimuvad 25. oktoobril 2024.
  • Veerandfinaalid toimuvad 4. ja 5. novembril 2024 Ahhaa Teaduskeskuses.
  • Poolfinaalid toimuvad 6. jaanuaril 2025 Ahhaa Teaduskeskuses.
  • Finaal toimub 7. jaanuaril 2025 Ahhaa Teaduskeskuses.
  • Esimene veerandfinaal jõuab Kanal 2 ekraanile 24. jaanuaril kell 20.00. Võitja selgub 14. veebruaril.

 

Tähelepanu õpetajad! Siit leiate koolidesse printimiseks “Rakett Juuniori” üleskutsega plakati.

“Rakett Juunior” jõuab Eesti Teadusagentuuri ja Ahhaa teaduskeskuse koostööna uue aasta alguses Kanal 2 eetrisse 4-osalise telesaatena. Pildil (vasakult) Ahhaa teaduskeskuse juht Andres Juur, Eesti Teadusagentuuri teaduskommunikatsiooni osakonna juhataja Annely Allik ja Duo Media juht Jüri Pihel.