Mobilitas 3.0 toob suurema fookuse rahvusvahelisele koostööle ja tippteadusele

Uus programm „T&A rahvusvahelistumise toetamine: ühendumine rahvusvahelise teadmiste turuga“ ehk Mobilitas 3.0 on suunatud Eesti teaduse tipptaseme kasvatamisele ning osaluse laiendamisele Euroopa Liidu raamprogrammides.  

 

Eesti Teadusagentuuri korraldatud konverentsil TeadusEST tutvustatud uue programmi eelarve ulatub 36,4 miljoni euroni, millest 70% tuleb Euroopa Regionaalarengu Fondist. Programmi eesmärk on toetada Eesti teaduse rahvusvahelisemaks muutumist. 

 

Võrreldes varasemate Mobilitase programmidega on uues senisest suurem rõhk rahvusvahelise koostöö toetamisel läbi riikidevaheliste teadusarendus- ja innovatsioonialgatuste (TAI) ehk ERA-NETis ja Euroopa Horisondi partnerlustes.  

 

“Euroopa horisondi” partnerlused on algatused, kus Euroopa Liit koos avaliku ja erasektori partneritega toetab ühise TAI programmi väljatöötamist ning rakendamist. Eesti puhul on partnerlustes osalemise eesmärk toetada riigi teadmistepõhist sotsiaalmajanduslikku arengut, tihendada valdkondlikku rahvusvahelist koostööd ja aidata kaasa Euroopa ees seisvate väljakutsete lahendamisele.   

 

Lisaks rahvusvahelise koostöö toetamisele ei puudu uuest Mobilitasest tippteaduse ning teadlasmobiilsuse toetamine. Jätkuvalt toetatakse Euroopa Teadusnõukogu (ERC) grantide taotlemist  ja Eestisse tulevaid järeldoktoreid läbi Marie Sklodowska-Curie järeldoktori projektide. Viimase eesmärk on soodustada noorte teadlaste Eestisse tulemist ning seeläbi tagada teadlaste järelkasv.  

 

Samuti jätkatakse Eesti teaduse rahvusvahelisemaks muutumist soodustavate tugitegevustega. Üks neist on Eesti Teadusagentuuri Brüsseli esinduse ja selle poolt koordineeritavate tegevuste rahastamine.  

 

Mobilitas 3.0 programmi juhi Allan Padari sõnul on oluline, et Eesti teadus- ja arendusasutused ning ettevõtted suudavad konkureerida teiste riikidega Euroopa teadusprogrammides. „Selleks pakub Brüsseli esindus tuge Eesti teadus-, arendus- ja innovatsioonisüsteemi võimekuse tõstmisel ning kontaktide ja koostöövõimaluste vahendamisel,“ ütles Padar. 

 

Lisaks jätkub ka Eesti teaduse välisturundus läbi Research in Estonia platvormi. Selles raames on oluline jagada välismaa teadlastele ja teadus- ning arendusasutustele olulist infot Eesti teadusest ja võimalustest siin teadust teha.

 

Kontakt:
Allan Padar
Teadlasmobiilsuse valdkonna juht
Allan.padar@etag.ee
+372 5686 6722