- Üritus on toimunud.
Seminar: Nutika toidu päev
9. aprill 2021, 10:00 - 14:00
Teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni võimalused toidusektori töötlevas valdkonnas ettevõtete konkurentsivõime kasvatamisel.
Sihtgrupp: toiduvaldkonna ettevõtted, teadus- ja arendusasutused, teadlased.
Korraldajad: Eesti Teadusagentuur, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.
Moderaator: Triin Hallap, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja arendusnõunik.
Vaata seminari videosalvestust siit: https://youtu.be/p3VUjsOdoAc
Päevakava:
10.00-10.20: Toidutrendid ja suundumused.
- Tervitussõnad. Sirje Potisepp, Eesti Toiduliidu juhataja.
- Toidutrendide uuringu tutvustus. Sirli Rosenvald, tootearenduse ja sensoorika suunajuht, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus. Slaidid SIIN.
10.25-11.00: Ettevõtjapoolsed näited teadus- ja arendustegevuse kasutamisest ettevõtluses.
- Tere: innovaatilised piimatooted. Katrin Tamm, kestliku arengu juht. Slaidid SIIN.
- Värska vesi: mineraalvee väärindamine. Martin Raisma, äriarendusjuht. Slaidid SIIN.
11.00-11.35: Toidusektori väljakutsed: globaalsed trendid, tarbimisharjumused, tehnoloogilised võimalused Põhjamaades ja Euroopas, robotiseerimine-digitaliseerimine.
- Smart food production. Nesli Sözer, nutika ja jätkusuutliku toidutootmise juhtivteadur, VTT, Soome (ettekanne inglise keeles). Slaidid SIIN.
11.35-12.10: Ettevõtjapoolsed näited teadus- ja arendustegevuse kasutamisest ettevõtluses.
- Chaga: looduslikud tervisetooted. Siim Kabrits, tegevjuht. Slaidid SIIN.
- Revala: jäätise- ja piimapulbrid, piimapõhised pulbrisegud. Rein Viilu, ettevõtte juht. Slaidid SIIN.
12.10-12.30: Lõunapaus.
12.30-13.30: Eesti TA asutuste võimekus ja pakutavad võimalused toidusektoris.
- Tartu Ülikool. Tiina Tamm, molekulaarbioloogia õppetooli juhataja, professor. Slaidid SIIN.
- Tallinna Tehnikaülikool. Kristel Vene, toidutehnoloogia osakonna vanemlektor/ettevõtlusspetsialist. Slaidid SIIN.
- Eesti Maaülikool. Ivi Jõudu, toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli dotsent. Slaidid SIIN; Piia Pääso, Polli aiandusuuringute keskuse juhataja. Slaidid SIIN.
- Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus. Rain Kuldjärv, tootearendusspetsialist. Slaidid SIIN.
- Biokompetentsikeskus BioCC. Epp Songisepp, arendussuuna juht. Slaidid SIIN.
13.30-13.50: Avaliku sektori tugi TA toetamiseks: tugi ja toetusmeetmed.
- EIT Food toetusmeetmed innovaatilistele ettevõtetele. Eleri Seer, Tartu Biotehnoloogia Pargi projektijuht. Slaidid SIIN.
- Adapter: Eesti ülikoolide ning teadus- ja arendusasutuste koostöövõrgustik. Anneli Saaroja, Adapteri projektijuht. Slaidid SIIN.
- Avaliku sektori (EAS, RTK, PRIA, ETAG) toetusmeetmed. Viktor Muuli, ETAG valdkonnajuht. Slaidid SIIN.
13.50-14.00: Päeva kokkuvõte.
Lisainfo:
Viktor Muuli
viktor.muuli@etag.ee