Uurimis- ja loovtööde koordinaatorite võrgustiku sügisseminar 2024

Järgmine koolide loov- ja uurimistööde koordinaatorite seminar toimub Tallinnas Ülemiste City Öpiku maja Kosmose seminariruumis 31. oktoobril 2024 kell 10-16.

Seminari teemaks on õpilaste loov- ja uurimistööde juhendamine.

Kuna uurimistöö koostamine on aja- ja ressursimahukas, siis võib tekkida küsimus, et miks õpilased peavad seda tegema. Lihtne on öelda, et toetame teaduslikku mõtteviis, aga mis see päriselt tähendab. Katrin Vaino (Tartu Ülikool) aitab: tänapäeva väärinfost küllastunud maailmas on teadusliku mõtlemisviisi arendamine hädavajalik. Teaduslikku mõtlemisviisi iseloomustab nii uurimuslik lähenemine koos vastavate teadmiste ja oskustega kui ka teaduslik suhtumine (avatus uutele ideedele, uudishimu, ausus, objektiivsus, püsivus, kriitilisus), mida peaks teadlikult kultiveerima alates koolieelsest haridusest kuni kõrghariduseni välja ning mida kindlasti toetab ka õpilaste nö kohustuslike uurimistööde traditsioon Eestis. Kuna teaduse eristamine pseudoteadusest pole alati lihtne – on ju viimase eesmärgiks imiteerida teadust, tuleks noortele õpetada nii teadust kui pseudoteadust iseloomustavaid tunnuseid.

Põhikooli loovtöö on teema, mis tekitab alati küsimusi. Sel suvel valmis tööriistakast „Ilmapilk“, mis on loodud 7.-9. klassi õpilastele ja õpetajatele loovtööde tegemise toetamiseks. Loodud tööriistakasti eesmärk on kergendada õpetajate ja juhendajate koormust loovtööde juhendamisel. Alustades sellest, et pakutakse teema, mida lahendada ja kogu programmi vältel tegeletakse kindla struktuuri baasil töölehtedega, mis aitavad õpilastel iseseisvalt töötada ning annavad õpetajatele vajalikud tööriistad, et õpilasi nende teekonnal suunata. Eleny Kasemets (VIVITA)

Rahvusraamatukogu teenuste tutvustus, mis on abiks uurimistööde juhendajatele koos praktilise infootsingu õpiampsuga. Riina Tamm ja Ingrid Polis (Eesti Rahvusraamatukogu)

Päeva teisel poolt tuleb oma kogemusi jagama Mare Oja (Haridus- ja Teadusministeerium ja  õpilaste teadustööde riikliku konkursi hindamiskomisjoni liige), kelle südameasjaks on uurimusliku uurimistöö toetamine. Mare Oja räägib kuidas koostada uurimuslikku tööd: teema piiritlemisest ja eesmärkide sõnastamisest kuni järelduste tegemiseni. Arutleme nõuete, võimalike eksimuste ja õnnestumiste üle, teeme läbi praktilisi harjutusi ja vahetame kogemusi.

Täpsema ajakava leiate SIIT.

Seminarile registreerimine alloleva vormi kaudu kuni kohtade täitumiseni.

  • *Registreerimisel kogutud andmeid kasutame seminari sujuvaks korraldamiseks ja vajadusel info operatiivseks edastamiseks. Meiliaadressi kasutame registreerunud isikule meeldetuletuse saatmiseks
    Uudiskirjas avaldatakse persoonilugusid huvitavate elukutsete kohta, vahendatakse teavet tehnoloogia ja inseneeria karjäärivalikuid tutvustavate materjalide, ürituste jms. kohta, jagatakse infot ürituste ja konkursside infot. Uudiskiri ilmub 1 x kalendrikuu lõpus.
  • Üritusel pildistatakse ja filmitakse ning loodud kaadreid võidakse kasutada ürituse reklaammaterjalides.

 

Lisainfo:
Teaduskommunikatsiooni osakond
Katrin.saart@etag.ee

Varasemate seminaride materjalid

Seminari kaasrahastatakse Euroopa Sotsiaalarengu Fond+ TeaMe 3.0 programmi vahenditest.

NB! Seminari ajakavas võib tulla muutusi